vrijdag 28 december 2012

Crème brûlée

Crème brûlée door Emma

Ingrediënten (voor 4 personen):
250 ml slagroom
250 ml melk
4 theelepels vanillearoma
100 g suiker (+ extra voor de karamellaag)
5 eieren

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 125 graden. Splits de eieren en mix de dooiers met de suiker (gooi het eiwit weg). Breng de slagroom, melk en vanille aan de kook en laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Voeg vervolgens de hete room toe aan de eieren en mix een tijdje goed door, tot het beslag dikker is geworden. Schenk in 4 ovenbestendige schaaltjes en bak zo'n 45 minuten in het midden van de oven tot het beslag gestold is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens minstens 2 uur in de koelkast. Vlak voor het serveren moet je een extra laagje suiker op de crème strooien en dit met een koksbrander smelten tot karamel. Als alternatief kun je de schaaltjes een minuut onder de hete grill zetten, dit zou hetzelfde effect moeten hebben.

Bron: AH

maandag 17 december 2012

Marmerringcake

Marmerringcake door Emma

Ingrediënten:
225 g boter
225 g suiker
4 eieren
225 g zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1,5 eetlepel cacaopoeder
1,5 eetlepel warm water

Voor het glazuur:
150 g pure chocolade
2 eetlepels water
100 g boter
50 g melkchocolade

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Vet een ringvormig cakeblik in, of zet een klein blikje in het midden van een springvorm, en bekleed het geheel met bakpapier. Mix de boter, suiker, eieren, bakmeel en bakpoeder en schep de helft van dit beslag in de vorm. Voeg de cacao en het water toe aan het resterende beslag, roer door elkaar en schep op het lichte beslag in de vorm. Roer door elkaar zodat een marmerpatroon ontstaat en strijk de bovenkant glad. Bak 40 minuten (als je het de springvorm met het blikje gebruikt moet je in de gaten houden dat het blikje niet omhoog gaat als het beslag rijst) en laat even afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt en op een rooster zet.
Smelt de chocolade met de boter en water in een pannetje boven een pannetje heet water. Als alles gesmolten en gemengd is giet je het over de cake heen. Laat ongeveer een uur afkoelen. Smelt daarna de melkchocolade, lepel dit in een plastic zakje en knip een klein puntje af zodat een spuitzak ontstaat. Druip dunne strepen melkchocolade over het glazuur heen en laat afkoelen.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

Ananas-abrikooscake

Ananas-abrikooscake door Emma

Ingrediënten:
175 g gedroogde abrikozen, in stukjes
227 g ananas stukjes op sap
150 g boter
100 g bruine suiker
2 grote eieren, geklopt
200 g zelfrijzend bakmeel
225 g rozijnen

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht). Vet een cakeblik in. Bewaar het sap van de ananas, maar droog de stukjes op keukenpapier. Mix de boter, suiker, eieren en bloem tot het een glad beslag is. Meng de rozijnen, abrikozen en ananas door het beslag en voeg 2 eetlepels ananassap toe. Schep in het cakeblik en bak 75 tot 90 minuten tot de cake gerezen en goudbruin is. Bewaar in de koelkast.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

Molentjes

Molentjes door Emma

Ingrediënten:
Voor de vanillemix:
50 g boter
25 g suiker
75 g bloem
1 ei
een scheutje vanillearoma

Voor de chocomix: 
50 g boter
25 g suiker
65 g bloem
1 ei
15 g cacaopoeder

Bereiden:
Mix de vanillemixingrediënten tot het een zacht deeg is. Vouw in vershoudfolie. Maak de chocomix op dezelfde manier en vouw ook in vershoudfolie. Leg de bolletjes deeg in de koelkast (minstens 1 uur) of vriezer (30 minuten).
Rol de rollen deeg uit op vershoudfolie tot het rechthoeken zijn van zo'n 25 x 18 cm. Haal de plak vanilledeeg van het folie en leg het bovenop het chocodeeg. Rol de deegplak op, wikkel het in vershoudfolie en leg het weer in de koelkast (minstens 1 uur) of vriezer (30 minuten).
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Snijd met een scherp mes zo'n 20 plakjes van de rol deeg, leg op een vel bakpapier op een bakplaat. Bak zo'n 20 minuten.

Bron: Mary Berry's Baking Bible

zaterdag 8 december 2012

Peperkoek-cake

Peperkoek-cake door Ellen
Hier in Zweden heet het "mjuk pepparkaka", dus zachte peperkoek. Het is eigenlijk een soort cake met peperkoekkruiden er doorheen.

Ingrediënten (voor 1 taartvorm):
100 gram boter
2 eieren
2 dl kristalsuiker
1.5 dl filmjölk, het is een soort karneyoghurt, volgens de site kan je het vervangen door yoghurt (niet te stevige)
5 tl peperkoekkruiden (zo'n 8 gram?) (of speculaaskruiden)
1 tl bicarbonaat of 2 tl bakpoeder
3 dl bloem
eventueel (slag)room voor erbij

Bereiden:
Smelt de boter, in een pan of de magnetron, pas op dat het niet gaat verbrande/verkleuren. Laat het afkoelen.
Vet een bakvorm van minstens 1.5 liter in, bijvoorbeeld een tulbandvorm.
Meng de eieren en suiker in een kom, liefst met een mixer. Voeg de yoghurt, kruiden en bicarbonaat toe, blijf mixen. Voeg tot slot de bloem en boter toe en mix het geheel tot een glad beslag. Giet het beslag in de bakvorm. Ik heb er vervolgens nog witte chocolade overheen geraspt, maar dat was voornamelijk omdat ik die over had (chocoladeletters...).
Bak de cake in 45 minuten op 175°C af.
De tip van de site is om het met slagroom en jam te serveren, maar los is het ook lekker, zeker als hij nog warm is. Waarschijnlijk is het ook érg lekker met een creamcheese topping erover, zoals op carrot cake :-)

Bron: Mjuk pepparkaka van recepten.se

zaterdag 24 november 2012

Kruidnootjes


Ik wilde hier laatst proberen kruidnoten te bakken en ik herinnerde me dat Emma vorig jaar had gemaild of iemand van ons nog een recept had, omdat het bij in Amerika allemaal maar niet wilde lukken.

Ik heb laatst twee recepten geprobeerd, eentje uit m'n kruidnotenkookboek, "Maak van de noot een deugd", en eentje van de AH. M'n kookboek gebruikte veel meer boter dan de AH, en daardoor behielden ze hun vorm totaal niet bij het bakken. Ik vraag me nu dus heel erg af of ik vorig jaar een typfout heb gemaakt met 225 gr in plaats van 125 gram ofzo. Het recept van de AH wat ik vond heet, heel storend, pepernoten: kruidnoten recept van AH.nl Het enige wat ik er op aan te merken had is dat ik meer kruiden wilde gebruiken, maar dat komt misschien ook doordat ik geen echte bruine basterdsuiker heb gebruikt maar lichte rietsuiker. Verder vond ik 2 el melk in plaats van 4 voldoende, anders wordt het deeg erg plakkerig en is het een grote bende om er kleine balletjes van te vorm.



Let er op dat je de balletjes echt klein maakt, anders krijg je reuzenoten. Ook is het best een klus om allemaal kleine balletjes te rollen van het deeg, ik had ongeveer 3 bakplaten vol, dus ik zou zeggen dat dat nog wel handiger zou moeten kunnen. Wordt dus nog vervolgd, goede kruidnotentips zijn welkom :-)

woensdag 21 november 2012

Wortelsoep

Wortelsoep door Ellen

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 à 300 g wortel/winterpeen
1 kleine ui of sjalot
1/2 tl chilipoeder
350 ml melk
1 groentebouillonblokje
peper
2 el geschaafde amandelen
100 gr smeer- of roomkaas
eventueel: peterselie
olie of boter

Bereiden:
Snij de ui en wortel in kleine stukjes. Verhit olie of boter in een soeppan, fruit de ui en wortel met het chilipoeder. Voeg na een aantal minuten het bouillonblokje en de melk toe. Laat de wortel in ongeveer 5 minuten gaar koken, maar pas op met de kokende melk. Voeg eventueel peper toe naar smaak. Als de wortel wat zachter is, kun je het geheel fijnmalen met een staafmixer of in een blender.
Rooster de geschaafde amandelen ondertussen voorzichtig in een droge koekenpan. Pas op: dit kan erg hard gaan.
Als de soep klaar is, roer dan de kaas erdoor heen, zo wordt het geheel lekker romig (en machtig). Schep de soep in (2) kommen, strooi de amandelen erover en eventueel wat verse peterselie.

Bron: Okoko recepten

zaterdag 17 november 2012

Pizza(deeg)

Pizza(deeg) door Ellen

In Zweden is er op dit moment een reclame om je etensrestjes te gebruiken om zelf pizza mee te bakken. Ze hebben daarbij een recept voor pizzadeeg in krantenreclames geprint. Dat ben ik dus maar eens gaan uitproberen.

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 3/4 porties):
  • 25 gr gist (verse gist?)
  • 3 dl water (lauwwarm of koud)
  • 2 tl zout
  • 1/2 dl olijfolie
  • evt. 1 tl suiker
  • evt. kruiden
  • 7 à 8 dl bloem
  • pizzabeleg natuurlijk!
Bereiden:
Doe de gist in een kom en doe het water erbij, roer het los. Voeg dan het zout, olijfolie, eventueel suiker en kruiden (peper, tijm, ...) toe. Roer dit goed door elkaar en begin dan met het toevoegen van bloem in stukjes. Ik heb 3 dl volkorenbloem en 4 à 5 dl "normaal" bloem gebruikt. In het begin kan het roeren goed met een garde, na een tijdje moet je kneden. Zorg dat je genoeg bloem in de buurt hebt zodat je eventueel wat kan toevoegen als het nog te vochtig blijft. Als je je handen redelijk schoon uit het deeg kan halen, is het droog genoeg ;-) Laat het deeg een hele tijd staan om te rijzen: volgens het recept 45 minuten als je lauwwarm water gebruikt, 2 uur bij koud water. Dit kan ook nog verschillen tussen of je verse of droge gist gebruikt.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Verdeel het deeg in drie/vier porties, rol ze uit tot pizza's, leg deze op bakpapier op bakplaten (na het beleggen zijn ze niet meer te verhuizen!). Beleg nu de pizza's met beleg naar keuze. (Tomatensaus, chorizo, champignons, ui, kaas, feta, mozzarella, ham, kaas, ananas, courgette, aubergine, ... Zelfs ei kan, gewoon er op "breken", het bakt dan vergelijkbaar met een gebakken eitje uit een pan, maar dan op de pizza.) Vergeet niet om het geheel goed te kruiden, door bijvoorbeeld een tomatensaus te kopen/maken die echt ergens naar smaakt (bijvoorbeeld zo'n potje pastasaus met een smaakje). Bak de pizza's omstebeurt in het midden van de oven, in circa 10 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn.

Opmerking: In het recept stond dat het voor 4 porties was. 1 pizza vond ik wat weinig, maar 2 was eigenlijk wat veel. Dus misschien is 3 pizza's met dit deeg te maken het best.

BronLantmännen

woensdag 14 november 2012

Champignonsoep

Champignonsoep door (Emma en) Arisca

Ingrediënten (voor 4 personen):
250 g champignons, in plakjes of stukjes
500 ml bouillon
500 ml (volle) melk
1 ui (fijn gesneden)
30-50 g boter, 30-50 g bloem (dit is voor de roux: met 50 g bloem en boter wordt de soep steviger dan met 30 g)
knoflookpoeder
peper
eventueel: peterselie

Bereiden:
Smelt de boter in de soeppan, fruit de ui en doe wat knoflookpoeder erbij. Voeg de bloem toe als de ui glazig is en roer met een houten spatel tot een soort deeg. Schenk de melk erbij terwijl je blijft roeren. Voeg de champignons toe en breng het mengsel rustig aan de kook, schenk dan de bouillon erbij. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de soep aanbrandt. Voeg op het laatst wat zout, peper en peterselie toe.

zaterdag 10 november 2012

Uiensoep

Uiensoep door Ellen


Ingrediënten: (voor een aardig volle pan, 4 à 6 personen)

6 uien
klontje boter
tijm, peper, zout
1 à 1.5 liter bouillon
geraspte kaas
afbakstokbrood(jes)

Voor 1 persoon: 1 ui, een half bouillonblokje en 250 ml water.

Bereiden:
Snijd alle uien klein. Smelt dan de boter in een soeppan en smoor hierin de uien. Voeg de kruiden toe, wees niet te zuinig. Als je denkt dat de uien lang genoeg (+allemaal) gebakken hebben (ze hoeven niet per se bruin te kleuren), voeg dan de (warme) bouillon toe. Laat het geheel een tijdje staan pruttelen, proef eventueel of er nog kruiden nodig zijn.

Verwarm de oven op 200 à 220 graden (zie verpakking van je brood). Snijd het brood open, bestrooi het met kaas en bak het af in de oven zodat de kaas ook mooi gesmolten is.

Strooi vlak voor serveren wat geraspte kaas op de (in een soepkom geschonken) soep.

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake door Emma

Ingrediënten:
200 g biscuits (bijv. digestive koekjes)
100 g boter
kaneelpoeder
vanilleextract
600 g Mon Chou (verse roomkaas)
2 el bloem
175 g suiker
3 eieren
125 ml crème fraîche
150 g bosbessen (diepvries)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Verkruimel de biscuits, smelt de boter en roer door de kruimels met wat kaneelpoeder. Verdeel over de taartvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast. Mix de Mon Chou, crème fraîche, een scheutje vanille, bloem, suiker en eieren tot een gladde, egale massa. Voeg op het laatst de bevroren bessen toe en verdeel de massa over de taartbodem. Bak 1,5 uur in het midden van de oven tot de buitenkant stevig is en het midden nog wat zachter. Laat de taart in de oven staan terwijl deze afkoelt, haal hem er pas uit als de taart op kamertemperatuur is. Zet hem vervolgens afgedekt in de koelkast tot je hem gaat serveren (maar minstens 4 uur).

Bron: AH.nl

Marshmallow-fudgetaart

Marshmallow-fudgetaart door Emma

Ingrediënten:
2 blikjes gecondenseerde melk
600 g chocolade (puur)
15 marshmallows, in kleine stukjes gesneden
200 g biscuits, verkruimeld
250 g boter

Bereiden:
Smelt 200 g boter en roer het door de koekkruimels. Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel de koekkruimels over de bodem, druk aan met de bolle kant van een lepel. Smelt de chocolade au bain marie met de rest van de boter en een snufje zout. Als de chocolade gesmolten is roer je de gecondenseerde melk er doorheen. Voeg op het laatst de stukjes marshmallow toe (laat wat over voor decoratie) en verdeel over de taartvorm. Steek de laatste stukjes marshmallow in de fudge en laat de taart in de koelkast afgedekt opstijven. Haal een paar uur voor serveren uit de koelkast en geef niet te grote stukjes, want deze taart is erg machtig.

zondag 4 november 2012

Gehaktballen

Gehaktballen door Ellen

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor 4 à 5 personen):
  • 500 gr gehakt (naar keuze)
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 2 beschuiten (of kleine knäckebröder)
  • kruiden en specerijen! Peper, zout, teentje knoflook, kerriepoeder en/of nootmuskaat en/of paprikapoeder en/of ...
  • Boter om in te bakken
Bereiden:
Snij de ui (en evt het teentje knoflook en andere extra ingrediënten, zie varianten) erg fijn. Kneed het gehakt, de ui, het ei, de verkruimelde beschuiten en de gekozen kruiden en specerijen door elkaar. Het is heel belangrijk om het vlees flink te kruiden (meer dan je denkt dat nodig is), anders smaakt het nergens nar. Verwarm boter in een grote braadpan. Vorm kleine of grote ballen van het vlees en braad deze aan in de pan. Als ze aan alle kanten mooi bruin zijn, vul dan de pan met water tot de ballen bijna onder water staan. Laat het met de deksel op de pan op laag vuur garen.

In Zweden worden kleine gehaktballetjes geserveerd met roomsaus, rode bessen jam, aardappelpuree en bieten (gekookt of in een salade). De Nederlandse grote gehaktballen kunnen natuurlijk bij allerlei combinaties, aardappels, bloemkool en een kaassausje bijvoorbeeld?

Varianten:
Bij m'n vorige baantje (Maria's eetwinkel) deden ze weleens feta of olijven of tomatenpuree (geloof ik) door de gehaktballen: je kan dus flink experimenteren met gehaktballen.

dinsdag 30 oktober 2012

Peperkoekjes (gingerbread of pepparkakor)


Peperkoekjes (gingerbread of pepparkakor) door Ellen

Let op! Het deeg moet (volgens het originele recept) een paar uur/nacht in de koelkast staan, dus begin op tijd. (Maar met een uur werkt het ook hoor.)

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor ongeveer 1.5 à 2 bakplaten):
  • 100 gr (room)boter, kamertemperatuur
  • 1.67 dl kristalsuiker
  • 0.33 dl lichte stroop
  • 1.5 el peperkoekkruiden (koek- en speculaaskruiden)  (18 gram)
  • 1 tl bicarbonaat (bakpoeder) 
  • 0.66 dl water
  • 5 dl (300 gr) bloem
Het recept was oorspronkelijk voor het drievoudige, maar er stond bij dat dat 300 (kleine) koekjes zou opleveren, dat leek me wat veel. Op de website waar ik het vandaan heb staan ook de kruiden uitgesplitst: (gemalen) gember, (gemalen) kaneel, gemalen kruidnagel en kardemom.

Bereiden:
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is (hoe zachter hoe makkerlijker, haal het hiervoor ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast, warm het eventueel kort op in de magnetron.

Meng de boter, kristalsuiker en stroop met een mixer. Voeg dan het bakpoeder en de kruiden toe. Voeg nadat je deze erdoor gemengd hebt het water toe, en tot slot het bloem. Ik heb continu geroerd met een lepel (aangezien ik de boter in de magnetron had gesmolten was dit vrij goed te doen), aan het eind is het het eenvoudigst om er een deegbal van te kneden.

Zet de deegbal afgedekt een paar uur/een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 à 225 graden. Rol het deeg uit op een stuk schoon aanrechtblad, liefst met een deegroller. Steek er met koekvormpjes koekjes uit, en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak de koek in 4 à 5 minuten lichtbruin. Laat dan verder afkoelen... en versieren maar!

De koekjes horen flink knapperig te zijn, en worden hier gegeten met wat melk :-)

Bron: Pepparkakor op recepten.se

dinsdag 2 oktober 2012

Kardemomkoekjes

Kardemomkoekjes door Ellen

Knapriga kardemummakakor
Knapriga kardemummakakor)
Ingrediënten (voor veel kleine koekjes):
  • 200 gr (room)boter, kamertemperatuur
  • 1.5 dl kristalsuiker
  • 0.5 dl lichte stroop
  • 1 el kardemom
  • 5 dl (300 gr) bloem
  • 1 tl bicarbonaat (bakpoeder) 
(Ik heb eens geprobeerd om de kristalsuiker en stroop te vervangen door 2 dl lichte basterdsuiker maar dat werkte niet zo goed. Let dan ook op om niet te veel stroop en niet te weinig kardemom te gebruiken, anders gaan ze erg lijken op deze stroopkoekjes.)

Bereiden:
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is (hoe zachter hoe makkerlijker, haal het hiervoor ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast, warm het eventueel kort op in de magnetron.

Meng de boter, stroop en kristalsuiker met een mixer. Voeg dan de bloem, het bakpoeder en de kardemom toe. Met een mixer wordt dit vanzelf een kruimeldeeg, daarna is het vrij eenvoudig om er een deegbal van te kneden.

Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol elk stuk uit tot een lange rol en verpak de rollen in plastic folie (of bakpapier zoals ik heb gedaan). Leg de rollen dan in de koelkast, volgens het recept een uur. (Mijn koelkast neigt weleens naar een vriezer dus ik heb ruim een half uur gedaan.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de rollen uit de koelkast en snijd er plakjes (de koekjes) af en verdeel deze over een bakplaat. Ik had voor elke rol een hele bakplaat nodig.

Bak de koek in 7 à 10 minuten goudbruin. (Ze zouden knapperig moeten zijn maar bij mij was dat na 8 en 9 minuten nog niet het geval.) Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen, bijvoorbeeld door het hele vel bakpapier over hevelen naar een rooster.  Laat dan verder afkoelen... en smullen maar!

De site zegt dat de koekjes 2 weken houdbaar zijn in een afsluitbare bak/koektrommel, je kunt ze ook invriezen.

Bron: Knapriga kardemummakakor op alltommat.se

dinsdag 18 september 2012

Stroopkoeken

Stroopkoeken door Ellen
Zie ook: Amerikaanse stroopkoekjes

Of: sirapskakor, op z'n Zweeds!

Ingrediënten (voor veel kleine koekjes):
  • 200 gr (room)boter, kamertemperatuur
  • 1.75 dl (150 gr) kristalsuiker
  • 1.5 el vanillesuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el lichte stroop
  • 5 dl (310 gr) bloem
Bereiden:
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, haal het hiervoor ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een bakplaat met een vel bakpapier klaar.

Meng de boter en kristalsuiker met een mixer. Voeg dan de vanillesuiker, het bakpoeder en de stroop toe. Meng dit tot het enigzins een geheel wordt.
Voeg nu (beetje bij beetje) de bloem toe, mix het door het mengsel heen. Als het geheel aardig gemengd is, ga dan verder met de hand. Kneed het deeg tot een deegbal die goed aan elkaar plakt. Verdeel het deeg dan in 4 stukken. Rol elk stuk uit tot een lange rol en leg de rollen naast elkaar op de bakplaat. In de oven zal het deeg de ruimte tussen de rollen nodig, dus leg ze niet te dicht bij elkaar.
Bak de koek in 18 à 20 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat eerst even afkoelen. Snijd dan de reep in koekjes van het gewenste formaat. Laat dan verder afkoelen... en smullen maar!

Bron: Sirapskakor op recepten.se

vrijdag 7 september 2012

Chocolate-smartie-chip-cookies

Chocolate-smartie-chip-cookies door Ellen

Ingrediënten (voor 20 koekjes):
  • 125 gr (room)boter, kamertemperatuur of licht verwarmd
  • 1 ei
  • 100 gr (licht)bruine (basterd)suiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder
  • 50 gr pure chocolade in stukjes
  • handje smarties of m&m's, met of zonder pinda's, liefst iets kleiner gemaakt (minimaal 50 gr)
  • evt. wat kristalsuiker, kardemom
Bereiden:
Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden, leg een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
Meng de boter, suiker (incl. vanillesuiker, evt. ook andere toevoegingen) en het ei tot een homogene massa. Voeg dan het bakmeel of bloem met bakpoeder toe, meng ook deze combinatie glad.
Hak de chocolade en smarties wat kleiner (kleiner is beter maar lastiger). Meng ook deze door het beslag.
Verdeel het beslag met een lepel over de bakplaat. Zorg dat de hoopjes niet te groot zijn en wat uit elkaar liggen, ze worden vanzelf breder.
Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen, en dan snoepen maar!

Variatietip:Vervang de pure chocolade en/of smarties door witte en/of melkchocolade, of combineer alles. Ook interessant om uit te proberen: wat pindakaas door het beslag, voor nog meer pinda-smaak. Misschien even naslag plegen in pindakaaskoekjes recepten.


Opmerking: Ik heb ze nu een tweede keer gemaakt. Ik heb wat meer chocolade en smarties gebruikt, en waarschijnlijk ook wat meer bloem (onbedoeld maar de weegschaal werkte niet mee). Ook maakte ik de koekjes wat kleiner, waardoor ik 2 bakplaten vol had. Die heb ik tegelijk in de oven gedaan, waardoor het wat langer duurde tot ze bruin kleurden. Doordat ze kleiner waren en langer in de oven zijn geweest, werden ze wat knapperig, wel lekker! Maar als je ze niet zo knapperig wil, is te adviseren de platen omstebeurt te bakken, en niet te lang dus. :-)

Bron: Chocolate-chip-cookies en smartie-cookies.

woensdag 22 augustus 2012

Broodrollen met roomkaas en kruiden



Broodrollen met roomkaas en kruiden door Ellen

Ingrediënten brooddeeg: (voor ongeveer 20 rollen)
  • ½ pakje gist
  • 4 dl lauwwarm water (37 graden)
  • ½ dl olijfolie
  • ½ tl zout
  • 4 dl volkorenbloem
  • 4-5 dl bloem
Ingredienten vulling:
  • 250 gr Philadelphiakaas (of andere roomkaas)
  • 1 zakje basilicum
  • 1 zakje rucola
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • 2 el gele sesamzaadjes
Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden.
Doe de gist in een kom. Voeg water, olijfolie en zout toe en laat het gist oplossen.
Voeg het bloem toe en kneed het deeg een paar minuten. Laat het dan een half uur rusten (gisten), afgedekt met een theedoek.
Hak de kruiden fijn. Meng de kaas met de kruiden, olijfolie en zout. (Als je lui wil zijn, gebruik dan gekruide roomkaas.)
Rol het deeg uit tot een rechthoek (bij voorkeur op een schoon, met bloem bestrooid aanrechtblad). Smeer het kaasmengsel over het deeg. Maak er nu rollen van: rol de gehele rechthoek op en snij hier “plakken” uit zodat rollen ontstaan (net als de kanelbullar).  Leg de rollen op bakpapier.
Bestrijk de rollen met water en strooi over elke rol wat sesamzaadjes. (Dat heb ik geskipt.)
Bak de rollen in circa 20 minuten goudbruin. Serveer warm, of later natuurlijk.
(Ik heb mijne volledig met volkorenbloem gemaakt, vandaar dat ze zo donker zijn.)

Bron:
http://www.hemkop.se/Recept/2012/8/Brodsnurror-med-farskost-och-orter/

dinsdag 21 augustus 2012

Koude wortelsoep

Koude wortelsoep door Emma

Ingrediënten (voor 4 personen):
500 g wortels, in plakjes
1 ui, in kleine stukjes
1,5 L bouillon
2 el olijfolie
sap van 2 geperste sinaasappels
verse bieslook, in grove stukjes
peper en zout

Bereiden:
Bak het uitje glazig in de verhitte olijfolie. Voeg de wortels en de bouillon toe en laat 20 minuten koken. Pureer vervolgens de soep met staafmixer of blender tot een glad geheel. Laat de soep goed afkoelen en roer vervolgens het sinaasappelsap er doorheen. Giet de soep in kommen en laat zo'n 2 uur goed afkoelen in de koelkast. Voeg zout en peper toe naar smaak en garneer met de bieslook.

Tip: serveer met ijsklontjes.

Bron: Receptenplek

Extra pure chocolademousse

Extra pure chocolademousse door Emma

Ingrediënten (voor 2 personen):
100 g extra pure chocolade (zo hoog mogelijk cacaogehalte)
1 ei
150 ml slagroom
1 eetlepel (licht)bruine suiker
1 theelepel vanilleextract
eventueel: een scheutje alcohol (likeur)

Bereiden:
Doe de chocolade met een klontje boter in een glazen kom, zet deze op een steelpannetje kokend water (zorg dat de schaal het water niet raakt). Roer af en toe door, tot de chocolade gesmolten is. Meng de slagroom, suiker en vanille door elkaar en klop op tot er pieken op de slagroom blijven staan. Scheid het ei, roer de dooier door slagroom. Klop het eiwit stijf. Roer de gesmolten chocolade door de slagroom, samen met een scheutje likeur. Spatel voorzichtig het eiwit door het mengsel. Verdeel de chocolademousse over schaaltjes en zet deze een paar uur in de koelkast om op te stijven (of in de vriezer als je het meteen wilt eten).

Tip: Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder of chocoladekrullen. Ook lekker met chocoladesaus en plakjes banaan.

Bron: Jamie in 30 minuten door Jamie Oliver

donderdag 16 augustus 2012

Zomerfruittiramisu

Zomerfruittiramisu door Appie en Emma

Ingrediënten (voor 6 personen):
2 doosjes diepvriesfruit (bijv. framboos en bosbes)
125 g suiker
1/2 pak lange vingers
4 eieren, gesplitst
500 g mascarpone
1 opengesneden vanillestokje
125 ml slagroom
300 g fruit ter garnering (bijv. framboos en braam)

Bereiden:
Breng het diepvriesfruit met 50 g suiker in een steelpan aan de kook, laat 5 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Bedek de bodem van een ovenschaal met lange vingers en verdeel het gekookte fruit met vocht erover. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de eidooiers met 50 g suiker tot een crème. Doe de mascarpone in een kom en voeg de merg uit het vanillestokje toe. Meng de eiercrème door de mascarpone. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker en spatel door de mascarpone. Schep dit mengsel op het fruit, garneer met de verse vruchtjes en laat afgedekt minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Bron: AH.nl

zaterdag 11 augustus 2012

Galettes

Galettes door Emma

Ingrediënten (voor 8 stuks):
60 g boter (plus wat extra om in te vetten)
16 plakjes bladerdeeg (bijna 2 pakjes)
een handje bloem
4 appels
2 el suiker
kaneel

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijven. Vet een bakplaat in en smelt de boter in een pannetje of magnetron. Leg per galette twee plakjes bladerdeeg op elkaar en maak er een grote cirkel (ongeveer 13 cm doorsnede) van. Leg de deegcirkels op de bakplaat. Maak met een mesje een ondiepe rand van zo'n 1 cm breed in de cirkel, prik daarbinnen met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk de cirkels met de gesmolten boter, leg de appelschijven in het midden (rand vrijlaten). Bestrooi met suiker en bestrijk met de overige boter. Bak de galettes 25-30 goudbruin, bestrooi voor het serveren met wat kaneel en eventueel wat extra suiker.

Bron: 1001 Cupcakes van Love Food

donderdag 26 juli 2012

Focaccia

Focaccia door Emma
Versgebakken brood met tomaten, olijven en paprika

Ingrediënten:
500 g bloem
1 zakje gedroogde gist
75 mL olijfolie
250 mL lauwwarm water
100 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes
100 g zongedroogde tomaten, in stukjes
100 g gegrilde paprika (uit pot), in stukjes
1 tomaat, in dunne plakjes
rozemarijn, basilicum, grof zeezout

Bereiden:
Meng de bloem, gist en 2 theelepels zout in een beslagkom. Voeg het water en 50 mL van de olijfolie toe en kneed tot een soepel deeg. Meng de stukjes olijf, paprika en zongedroogde tomaat door het deeg. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft (of water als het te droog is). Maak er één grote deegbal van, bestrijk deze met een eetlepel olie en laat het een uur rijzen onder een natte theedoek.
Vet een bakplaat in en leg het deeg erop, rol het uit tot een rechthoek van een centimeter hoog. Dek af met de theedoek en laat nog een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Bestrijk het deeg met het restje olijfolie, strooi er wat zeezout, basilicum en rozemarijn overheen. Leg er tot slot de plakjes tomaat op en bak in 20 minuten gaar.

Bron: AH.nl

zaterdag 30 juni 2012

Kanelbullar

Kanelbullar door Ellen
Traditioneel Zweeds koffiebroodje. 4 oktober is het Kanelbullensdag!

Ingrediënten (voor ongeveer 15 à 20 stuks):
Voor het deeg:
  • 540 g bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • .5 tl zout
  • .5 tl kardemom (niet te zuinig!)
  • 60 g gesmolten boter
  • 1 zakje gist
  • 3 dl lauwe melk
De vulling:
  • 50 g gesmolten boter
  • 25 à 50 g kristalsuiker
  • kaneel (veel)
De afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt
  • kandijsuiker/parelsuiker (anders eventueel basterd- of kristalsuiker)
Bereiden:
(Het deeg.) Meng alle ingredienten door elkaar en mix het geheel in een paar minuten met deeghaken tot een beslag. Dek de beslagkom af met een (schone, vochtige) theedoek en laat het op een tochtvrije plek een half uur rijzen.

(De vulling.) Maak een stuk aanrecht/plat werkblad vrij en bestuif dit met bloem. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol het eerste stuk uit op het aanrecht tot een plak van ongeveer1 cm dik. Bestrijk met (de helft van) de boter, strooi er dan suiker en kaneel over. Let op dat je dit gelijkmatig doet, ook de randjes. Rol de plak nu op tot een lange dikke 'worst'. Snijd deze in dikke plakken en leg deze op het bakpapier. (Ik had er ongeveer 9 uit een helft.) Leg er (wederom een schone, vochtige) theedoek over en laat dit een half uur rijzen.
Herhaal dit voor het tweede deegstuk.

Verwarm de over voor op 250 graden/gasoven stand 6 à 7.

(De afwerking.) Klop een ei los. Bestrijk de gerezen rolletjes met ei en strooi de suiker erover. Bak de bollen 5 à 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Tijdens het bakken van de eerste lichting kun je mooi de tweede lichting voorzien van ei en suiker.

Variatie: Kneed een handje rozijnen door het deeg. Gebruik voor de vulling bruine basterdsuiker in plaats van kristalsuiker.

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1054221/Kanelbullar

dinsdag 26 juni 2012

Gevulde tomaten met notencouscous

Gevulde tomaten met notencouscous door Emma

Ingrediënten (per persoon):
70 g couscous
60 mL kokend water
4 middelgrote tomaten
1/2 pakje feta, verbrokkeld
een stukje salami
een handje pijnboompitten en/of andere nootjes
Italiaanse kruiden

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kapjes van de tomaten en hol de tomaten uit met een theelepel. Snijd de kapjes en inhoud van de tomaten in kleine stukjes, zet dit op een laag vuurtje om er een wat dikker sausje van te maken. Snijd de salami in kleine stukjes, roer dit door het sausje. Leg een paar stukjes feta onderin de tomaat. Lepel de saus eroverheen tot de uitgeholde tomaten gevuld zijn. Leg de rest van de feta er overheen. Probeer wat saus en feta te bewaren (als het goed is heb je teveel om de tomaten te vullen), roer het restje saus door de couscous, samen met wat Italiaanse kruiden en peper. Bak de tomaten zo'n 15 minuten tot de feta lichtbruin begint te worden. Giet vlak voor je ze uit de oven haalt het kokend water over de couscous en laat het eventjes wellen. Voeg de nootjes en het restje feta toe. Roer door en serveer met de tomaten. 

Tip: serveer met een salade.